Stichting Ruimte voor Chaltsch: Nieuwe reisplannen

Hallo allemaal,

Net als iedereen hopen wij ook dat we weer gauw naar “het normaal” kunnen.

We zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor onze volgende reis die in ieder geval doorgaat.

De aanvragen van wat men echt nodig  heeft  van het internaat in Chaltsch en het correctiecentum in Zhlobin hebben we ontvangen.

Bij elke aanvraag geeft men aan waarom men het nodig heeft en hoeveel het allemaal kost zodat wij een keus kunnen maken.

Het correctiecentrum, jullie weten het nog wel de school voor de opvang van kinderen met een dubbele beperking heeft een paar foto’s gestuurd. Men wil graag het terrein en de entree nog beter toegangkelijk maken voor  rolstoelgebruikers.

De jongste kinderen slapen tussen de middag op het centrum. De bedden op zich zijn nog goed maar de (halve) matrassen moeten echt vervangen worden net zoals de lakens en slopen.

Daarnaast heeft men (aangepaste) toiletten nodig. Ook nu vraagt men extra aangepaste meubilair voor de klassen, specifieke leer- en ontwikelingsmiddelen en zoals altijd veel schoonmaakmiddelen.

De reden waarom men het ons vraagt is heel duidelijk. De overheid zegt wel wat er moet gaan gebeuren alleen de nodige (financiele) middelen krijgt  men niet altijd.

Het internaat heeft ook een hele lijst gestuurd (geen foto’s). Alles wat men heeft gevraagd heeft te maken met het verbeteren en op peil houden van de gezondheid van de bewoners.

Men zou dit het beste kunnen vergelijke met de middelen die men daar in een sanatorium gebruikt.  Daarnaast wil men verdere invulling geven aan de groep  van de bewoners die deelnemen aan de dagbesteding.

Ook zouden materialen welkom zijn voor de ontspanning van alle 400 bewoners, dit in de meest ruime zin des woords.

Een tenslotte zou men graag een klein kerkje of een andere bezinningsruimte  op het terrein willen realiseren waar de bewoners en medewertkers  hoofdzakelijk Russisch Orthodox, zich even terug kunnen trekken. Van dit project hebben wij op voorhand gezegd dat we hieraan alleen mee willen werken wanneer het gezamenlijk kan met de Russisch Orthodoxe kerk. Dat zal nog een hele klus worden maar we blijven optimistisch.

Jullie zien en merken wel dat er weer voldoende werk aan de winkel is. Alles kunnen we gelukkig via de mail al vooraf regelen/kopen zodat we, wanneer we daar zijn ook daadwerkelijk het één en ander kunnen controleren en zien dat het gebruikt wordt.  Mocht het zo zijn dat jullie deze projecten ook zien zitten dan nodigen wij jullie graag uit deze financieel te ondersteunen.  Op voorhand, mede namens de ontvangers, alvast hartelijk dank.

Tenslotte wensen we jullie goede, gezellige paasdagen (op 2 mei viert men pasen in Belarus) en houden jullie via het verslag van de volgende reis op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Kees Staal, Coordinator stichting ruimte voor Chaltsch

Banknr. NL35ABNA0556202295

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world