God bless you !

 

 

God bless you !

Het is zondagmorgen, de zon schijnt en het is al warm. We ontbijten heerlijk voor de tent. Hup, we moeten nog opschieten ook! De kerkdienst in het dorp begint al (!) om half 11 en niet pas om half 12 ;-). Snel de laatste hap van een overheerlijke croissant weg werken, afruimen, tanden poetsen, tent dicht ritsen en gauw de auto in.

Precies 3 minuten voor half 11 staan we voor Eglise Reformee, maar… het is er wel heel erg stil. Tóch maar even kijken op het bord. De dienst is deze zondag een dorpje verderop! Zo’n 20 minuten rijden (volgens de Fransen), dus wij Nederlanders zouden daar 30 minuten over doen. Dat gaan we niet meer redden. Maar… in het dorp zit een tweede kerk: Eglise Evangélique. Dat maar eens proberen dan? Gauw de auto weer in. We crossen door het dorp en binnen een paar minuten zijn we er. Er staan wat Franse auto’s en zelfs 2 met een gele nummerplaat. Nederlanders!

We lopen naar het kerkje waar zo’n 40 mensen in passen en we horen dat ze al begonnen zijn. We schuiven vlug in het achterste rijtje. De kerk is nu vol. Een gemeentelid is aan het bidden en wordt door mede gemeenteleden bijgevallen met een ‘Amen en Alleluja’. Na hem bidt een volgend gemeentelid en daarna nóg een. We kijken elkaar wat onwennig aan. Waar zijn we terecht gekomen? Hoe lang gaat dit duren? Dit is ‘de dienst der gebeden’ legt een klein vrouwtje uit, die ons af en toe influistert wat er tijdens de dienst gebeurt. Uiteindelijk begint de mini-band voor in de kerk een lied te spelen en zingt de gemeente mee.

Dan is het tijd voor de preek. Vanuit de gemeente staat een man op. Hij zal wel de voorganger zijn denken we, al gebeurt alles heel spontaan… Hij houdt een indringende preek en stelt ons allen de vraag: Nous pouvons vivre sans péché ? (Kunnen wij zonder zonde leven?) Jezus zegt immers tegen de zondares : ‘Ga heen en zondig niet meer.’ De gemeente antwoordt in eerste instantie met ‘non’, maar moet aan het einde van de preek het antwoord bijstellen in ‘Oui’. Hij onderstreepte dit met een gedeelte uit Romeinen 6. We zijn voor de zonde dood, maar voor God levend in Christus. De zonde heerst niet meer over ons, maar de genade.

Een gemeentelid die een beetje Engels kan is opgestaan en vertaalt voor ons de preek en andere gemeenteleden helpen soms. De bijbel teksten worden in het Engels op de beamer gepresenteerd. We voelden ons welkom in deze kleine, Franse gemeente in de Ardèche. In onze ogen een voorbeeld van een missionaire gemeente!

Na de preek wassen de voorganger en een gemeentelid hun handen. Het Avondmaal wordt voorbereid. “Mogen we daar zomaar aan mee doen?” gaat het door ons hoofd. Het vrouwtje komt weer achter ons staan en fluistert: “als je Jezus wilt volgen en niet zonder Hem kunt en wilt leven, dan mogen jullie met ons mee vieren”. Dan kunnen we toch niet blijven zitten? We vieren met overtuiging het Avondmaal met een mini glaasje druivensap en een stukje stokbrood.

Prachtig toen er vervolgens werd ingezet met (de Franse versie van) Amazing Grace. Wauw! Wat een geweldige ervaring en wellicht voor onze Franse broeders en zusters een bemoediging dat wij met 13 Nederlanders hun gemeente bezochten. We gingen weg met een handdruk, een zoen en het aller belangrijkste: ‘God bless you !’.

 

Blog van een gemeentelid op vakantie in Frankrijk

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world